زاها حدید
یکی از معماران معاصر جهان که با افکار پیچیده خود توانست آثاری گرانبها و با ارزشی طراحی کند، زاها حدید است. زاها حدید را می شود معماری پرهزینه دانست و طراح های آن را جزء گران ترین طرح های معماری دنیا معرفی کرد. بسیاری می گویند که طراحی زاها حدید بسیار گران و غیر منطقی است. اما بسیاری هم می گویند معماری مدرن و جذاب هزینه می خواهد. در ادامه تیم تکامگ شما را با سه طرح برتر این معمار پرآوازه آشنا خواهد کرد و امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شود.
حتماً بخوانید: فرانک لوید رایت؛ معماری با افکار زیبا و کاربردی
ساختمان مرکزی بی ام و (BMW)
طرح معماری ساختمان مرکزی بی ام وکه در قالب یک تصویر در دسترس می باشد و از جزئیات طرح اطلاعات کافی در اختیار نیست. طرح مذکور نسبت به سایر طرحهای زاها حدید دارای نظم هندسی بوده و از سازه های پیوسته ای استفاده نشده است. اگر چه طرح ماهیت صنعتی دارد لیکن تفاوت های فاحشی بین سایر طرح های این معمار وجود داشته و در این طرح محسوس است. اصولاً طرح های زاها حدید، مستلزم انجام محاسبات خاص سازه ای می باشد. معمولاً دارای دهانه های بزرگ و کنسول های گسترده است. در طرح ساختمان مرکزی بی ام و قرینه سازه وجود نداشته، مشابه به همین علت طرح ویژه و خاص است. اگر چه طرح مربوط به یک مرکز صنعتی است ولی زیبایی در جبهه اصلی طرح خلق شده است و شبیه سالن های خودرو سازی بی روح نیست. از طرفی واحد های خدماتی و تولیدی در پشت طرح پنهان گردیده ارتفاع دید در طرح و سازه آن به تدریج افزایش یافته و از دید نامتناسب و برآمدگی غیر متعارف پرهیز شده است. احساس می شود طرح با محیط افراط سازگار است.
حتماً بخوانید: لوکوربوزیه؛ معماری که برای طراح های خود اصلی و منطقی تعریف کرده بود
طرح مرکز فرهنگی حیدر علی اُف
طرح مرکز فرهنگی که تشکیل از شیشه و سازه ای پیوسته خاص است. در نظر اول بیشتر شبیه بنایی یادواره و حالت مجسمه است. اصولاً طرح زاها حدید دارای مقیاس انسانی نبوده و بیشتر این طرح شبیه طرح بناهای فرضی بوده و از مقیاس های غیر متعارف انتخاب گردیده است و احجام شکل هندسی ندارند. در طرح نظم هندسی کمتر دیده می شود و با توجه به احجام طرح، فاقد نظم سازه ای می باشد. احجام طرح شبیه سفینه فضایی و غیر واقعی بنظر می رسد. با توجه به شرایط و ابعاد و احجام طرح ضرورت انجام محاسبات خاص می باشد. چنین طرحی نیازمند هزینه های سنگین اجرایی و استفاده از لوازم و ابزار و ماشین آلات خاص و اختصاصی است. اگر چه اطلاعی از جزئیات داخل طرح در دست نیست ولی بنظر می رسد تقسیم بندی در چنین طرحی مشکل و پرت فضا وجود داشته باشد. شاید بیشتر به جهت روحیه برون گرایی معمار به نماد و خارج طرح و فضا ها و احجام آن مورد نظر بوده است و ظاهر بیرونی طرح اهمیت داشته است.
حتماً بخوانید: پاویون بارسلون یک شاهکار بزرگ از میس واندرو
طرح پل شیخ زاید
در طرح پل بنظر می رسد طراح از امواج دریا الهام گرفته است و اعضای طرح بصورت امواج دریا عرشه پل را به آغوش گرفته اند. اگرچه کلاً طرح پل در همه جا ماهیت سازه ای دارد و بیشتر موارد مبانی هیدرولیکی و سازه ای مورد توجه می باشد لیکن در طرح مذکور آمیخته ای از معماری و سازه و تلفیقی از هر دو مبحث است. ویژگی های خاص طرح در این است که در اولین منظر ستون ها دیده نمی شوند. ستون های فلزی ساخته شده از ورق بصورت باکس بوده و از حالت آهنی اکسپوز و برهنه خارج شده است. اعضا و المان های مستطیل با قوس های موجی شکل است. اجرای صفحه ها و نشیمن گاه های پل (ستون ها) مشکل و نصب چنین سازه ای دشوار است و نیازمند ابزار و ماشین آلات سنگین خاص است و از طرفی ضخامت دال کف پل لاغر و قطعات بتنی زمخت دیده نمی شود.